×

Izlet do Novog Pazara 

Izlet do Novog Pazara 

Vreme                                   Objekat, restoran, destinacija

09:00 Polazak za Novi Pazar
10:00 – 12:00 Dolazak u Novi Pazar, obilazak Stare čaršije sa Altun Alem džamijom i Gazi Isabegovim hamamom. Obilazak bedema grada i kule Motrilje

Novopazarska tvrđava i stara čaršija predstavljaju srednjovekovno tursko utvrđenje koje je podigao jedan od najslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa-beg-Isahović u XV veku prilikom osnivanja Novog Pazara, na raskrsnici karavanskih puteva koji su povezivali Bosnu, Dubrovnik i južni Jadran sa Carigradom i Solunom.Takođe, Gazi Isa beg izgradio je i hamam koji je po svojoj lepoti bio nadaleko poznat. Kao jedan od najsačuvanijih objekata smatra se Kula Motrilja koja ujedno predstavlja i simbol grada. Duž Stare čaršije nalazi se veliki broj zanatskih radnji koje su zanimljive svakom posetiocu.

12:30 – 14:00 Poseta Muzeju RAS

Muzej „Ras” u Novom Pazaru se u svom pedesetpetogodišnjem delovanju svrstao u red najznačajnijih institucija u unutrašnjosti Srbije i predstavlja vitalnu ustanovu koja je svojim radom, rezultatima i entuzijazmom dala veliki doprinos u vrednovanju kulturne baštine područja juga Srbije. U radu Muzeja “Ras” Novi Pazar se izdvajaju dva perioda : dvadesetogodišnji rad, koji karakteriše prikupljanje znatanog broja veoma vrednih predmeta, posebno etnoloških i period nakon izrade stalne postavke, koja je nastala kao rezultat obezbeđenja prostora i zapošljavanja stručnog kadra.

14:00 – 15:00 Obilazak Petrove crkve

Crkva Sv. apostola Petra i Pavla, poznata i kao Petrova crkva, pripada najstarijim srednjovekovnim sakralnim spomenicima na tlu Srbije. Istorijski izvori ne daju podatke o vremenu njenog nastanka, ali je pominju kao episkopsko sedište još u 10. veku. Na njenom mestu se nalazio ranohrišćanski objekat koji je podignut u 6. Veku.

15:00 – 16:00 Obilazak Manastira – Đurđevi Stupovi i Sopoćani

Deo svetske kupturne baštine u okviru kulturno-istorijske celine Stari Ras sa Sopoćanima. Manastir Đurđevi Stupovi u Rasu je zadužbina Stefana Nemanje i jedna od najstarijih srpskih svetinja. Svojom starinom i značajem, duhovnom, umetničkom i istorijskom vrednošću manastir predstavlja autentičan doprinos srpskog naroda kulturnoj baštini čovečanstva. Ovaj manastir je jedno od najvrednijih svedočanstava o počecima srpske države, njenim istorijskim korenima i duhovnim visinama.

Manastir Sopoćani, dom Svete Trojice, podigao je kralj Stefan Uroš I (1243—1276) nedaleko od izvora reke Raške. Na ovom mestu, izvorištu srpske srednjovekovne države Nemanjića, treći sin kralja Stefana Prvovenčanog je iza sebe ostavio zadužbinu koja svojom veličinom i lepotom nadmašuje sve dotadašnje srpske crkve. Freske manastira Sopoćani su pravo remek-delo umetnosti, što je mnogo godina kasnije Sopoćanima donelo svetsku slavu.

17:00 Povratak na Kopaonik

 

Cena  izleta – 1500 rsd.

Navedena cena podrazumeva prevoz na relaciji Kopaonik-Novi Pazar-Kopaonik, obilazak po programu u pratnji licenciranog turističkog vodiča, kao i ulaznice za Muzej Ras, Manastir Sopoćani i Petrovu Crkvu.

Za realizaciju potrebno minimum 8 putnika.

Cena po osobi 1.500,00rsd

Galerija

Izlet do Novog Pazara

Druge ponude

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.