×

Izlet do Novog Pazara 

Izlet do Novog Pazara 

 

Dolazak u Novi Pazar, obilazak Stare čaršije sa Altun Alem džamijom i Gazi Isabegovim hamamom. Obilazak bedema grada i kule Motrilje. Poseta Muzeju RAS. Obilazak Petrove crkve. Obilazak manastira – Đurđevi Stupovi i Sopoćani.

 

 

 

Vreme                                   Objekat, restoran, destinacija

09:00 Polazak za Novi Pazar
10:00 – 12:00 Dolazak u Novi Pazar, obilazak Stare čaršije sa Altun Alem džamijom i Gazi Isabegovim hamamom. Obilazak bedema grada i kule Motrilje

Novopazarska tvrđava i stara čaršija predstavljaju srednjovekovno tursko utvrđenje koje je podigao jedan od najslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa-beg-Isahović u XV veku prilikom osnivanja Novog Pazara, na raskrsnici karavanskih puteva koji su povezivali Bosnu, Dubrovnik i južni Jadran sa Carigradom i Solunom.Takođe, Gazi Isa beg izgradio je i hamam koji je po svojoj lepoti bio nadaleko poznat. Kao jedan od najsačuvanijih objekata smatra se Kula Motrilja koja ujedno predstavlja i simbol grada. Duž Stare čaršije nalazi se veliki broj zanatskih radnji koje su zanimljive svakom posetiocu.

12:30 – 14:00 Poseta Muzeju RAS

Muzej „Ras” u Novom Pazaru se u svom pedesetpetogodišnjem delovanju svrstao u red najznačajnijih institucija u unutrašnjosti Srbije i predstavlja vitalnu ustanovu koja je svojim radom, rezultatima i entuzijazmom dala veliki doprinos u vrednovanju kulturne baštine područja juga Srbije. U radu Muzeja “Ras” Novi Pazar se izdvajaju dva perioda : dvadesetogodišnji rad, koji karakteriše prikupljanje znatanog broja veoma vrednih predmeta, posebno etnoloških i period nakon izrade stalne postavke, koja je nastala kao rezultat obezbeđenja prostora i zapošljavanja stručnog kadra.

14:00 – 15:00 Obilazak Petrove crkve

Crkva Sv. apostola Petra i Pavla, poznata i kao Petrova crkva, pripada najstarijim srednjovekovnim sakralnim spomenicima na tlu Srbije. Istorijski izvori ne daju podatke o vremenu njenog nastanka, ali je pominju kao episkopsko sedište još u 10. veku. Na njenom mestu se nalazio ranohrišćanski objekat koji je podignut u 6. Veku.

15:00 – 16:00 Obilazak manastira – Đurđevi Stupovi i Sopoćani

Deo svetske kupturne baštine u okviru kulturno-istorijske celine Stari Ras sa Sopoćanima. Manastir Đurđevi Stupovi u Rasu je zadužbina Stefana Nemanje i jedna od najstarijih srpskih svetinja. Svojom starinom i značajem, duhovnom, umetničkom i istorijskom vrednošću manastir predstavlja autentičan doprinos srpskog naroda kulturnoj baštini čovečanstva. Ovaj manastir je jedno od najvrednijih svedočanstava o počecima srpske države, njenim istorijskim korenima i duhovnim visinama.

Manastir Sopoćani, dom Svete Trojice, podigao je kralj Stefan Uroš I (1243—1276) nedaleko od izvora reke Raške. Na ovom mestu, izvorištu srpske srednjovekovne države Nemanjića, treći sin kralja Stefana Prvovenčanog je iza sebe ostavio zadužbinu koja svojom veličinom i lepotom nadmašuje sve dotadašnje srpske crkve. Freske manastira Sopoćani su pravo remek-delo umetnosti, što je mnogo godina kasnije Sopoćanima donelo svetsku slavu.

17:00 Povratak na Kopaonik

 

Cena  izleta – 1.500,00 rsd.

Navedena cena podrazumeva prevoz na relaciji Kopaonik-Novi Pazar-Kopaonik, obilazak po programu u pratnji licenciranog turističkog vodiča, kao i ulaznice za Muzej Ras, manastir Sopoćani i Petrovu crkvu.

Za realizaciju potrebno minimum 8 putnika.

Cena po osobi 13,00eur

Druge ponude